Estatuts
ESTATUTS DE L’ “ASSOCIACIÓ CATALANA DE PARES SEPARATS DE LA APFS”
CAPíTOL I. Denominació, finalitat, domicili i àmbit
Article 1.
Amb la denominació d’ “Associació Catalana de Pares Separats de l’APFS”, es constitueix aquesta entitat, amb capacitat jurídica pròpia per a continuar amb l’activitat que venia realitzant a Catalunya de representar als seus afiliats des de 1996, l’Associació de Pares de Família Separats “APFS” d’àmbit estatal, que s’acull al disposat en la Llei 4/2008, de 24 d’abril de 2008 del llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, a la Llei Orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d’associació, a la Llei 194/64, de 24 de desembre i normes complementàries del Decret 144/65, de 20 de maig.
Article 2.
L’existència d’aquesta associació té com a funció social:
1.- Promoure i impulsar la igualtat efectiva de pares i mares en matèria de responsabilitats parentals i familiars, així com d’estat civil d’acord amb l’article 3 de la Llei Orgànica 3/2007, per a la igualtat efectiva entre homes i dones i en particular la igualtat efectiva entre pares i mares en els processos de separació i divorci.
2.- Defensar i promoure els interessos polítics, econòmics i socials dels pares separats i divorciats i en particular atendre els seus problemes específics quant a la salut, habitatge, cultura i oci, entre altres.
3.- Defensar l’interès dels fills i filles dels pares separats o divorciats, des d’una perspectiva igualitària i promoure l’exercici de la parentalidat positiva entre pares i mares amb l’objectiu de garantir el seu benestar a través del compliment dels drets fonamentals dels menors.
4.- S’exclou de les finalitats de l’associació tot ànim de lucre.
Article 3.
Per tal d’aconseguir el compliment d’aquestes finalitats es realitzaran les següents activitats: activitats culturals, certàmens, col·loquis, conferències, trobades amb la societat, entrevistes amb mitjans de comunicació, diàlegs amb representants dels poders legislatiu i executiu, i totes aquelles actuacions que s’originin dintre de la legalitat vigent, etc…
Article 4.
L’Associació establix el seu domicili social a L’Hospitalet de Llobregat, Av. Mare de Déu de Bellvitge, 20 i el seu àmbit d’actuació correspon al de la Comunitat Autònoma de Catalunya. No obstant això, també es considera indicativa de l’àmbit d’activitat qualsevol altra referència geogràfica (sigui de caràcter local, estatal o internacional) relacionada amb les activitats de l’associació.
CAPÍTOL II. L’Assemblea General
Article 5.
1.- L’Assemblea General és l’òrgan suprem de l’Associació i estarà formada per tots els seus socis.
2.- Tots els membres queden subjectes als acords de l’Assemblea General, incloent-hi els absents, els quals discrepen d’ells i els presents que s’han abstingut de votar.
Article 6.
Les reunions de l’Assemblea General seran ordinàries i extraordinàries. L’ordinària es celebrarà una vegada a l’any, dintre del 1r trimestre natural de cada any; les extraordinàries es celebraran quan les circumstàncies ho aconsellin, segons el parer del President o quan la Junta Directiva ho acordi o quan ho proposin per escrit un terç dels associats, amb expressió concreta dels assumptes a tractar.
Article 7.
La convocatòria de l’Assemblea General, ja sigui ordinària o extraordinària, serà feta per escrit expressant el lloc, dia i hora de la reunió, així com l’ordre del dia. Entre la convocatòria i el dia assenyalat per a la celebració de l’Assemblea en primera convocatòria haurà de passar almenys quinze dies per a l’ordinària i 8 dies per a l’extraordinària, podent així mateix fer-se constar, si procedís, la data que es reunirà l’Assemblea en segona convocatòria, sense que entre l’una i l’altra pugui passar un termini inferior a mitja hora.
Article 8.
L’Assemblea General, tant ordinària com extraordinària, quedarà vàlidament constituïda en primera convocatòria quan concorrin a ella la majoria dels associats amb dret a vot, i en segona convocatòria qualsevol que sigui el nombre d’associats que concorrin amb dret a vot. Els acords es prendran per majoria simple de vots dels assistents quan es tracti d’Assemblea General Ordinària i per majoria de 2/3 dels assistents quan es tracti d’Assemblea General Extraordinària.
Article 9.
L’Assemblea General, reunida en sessió ordinària, té les següents facultats:
a) Nomenament o, si s’escau, cessament dels membres de la Junta Directiva.
b) Aprovar, si s’escau, la gestió de la Junta Directiva.
c) Examinar i aprovar l’estat de comptes.
d) Aprovar o rebutjar les propostes de la Junta Directiva amb vista a les activitats de l’Associació
e) Fixar les quotes ordinàries o extraordinàries.
f) Qualsevol altra que no sigui de la competència exclusiva de l’Assemblea General reunida en sessió extraordinària.
Article 10.
L’Assemblea General, reunida en sessió extraordinària, té les següents facultats:
a) Modificació dels Estatuts.
b) Dissolució de l’Associació.
c) Disposició i alienació de béns.
d) Expulsió de socis, a proposta de la Junta Directiva.
e) Constitució de Federacions o integració en elles.
f) Sol·licitud de declaració d’utilitat pública.
g) La dissolució de la Junta Directiva.
CAPíTOL III. La Junta Directiva
Article 11.
1.- L’Associació serà dirigida i administrada per la Junta Directiva formada pels següents socis: un President, un Vicepresident, un Secretari, un Vicesecretari, un Tresorer i d’un a quatre vocals. Els delegats provincials que es designin podran formar part de la Junta Directiva en qualitat de vocals i en qualsevol cas, seran sempre consultats en els assumptes del seu àmbit d’actuació.
2.- Tots els càrrecs que componen la Junta Directiva seran gratuïts i seran designats per l’Assemblea General i el seu mandat tindrà una durada de dos anys, sense perjudici que puguin ser reelegits.
3.- El nomenament i el cessament dels càrrecs han de ser certificats pel secretari entrant, amb el vistiplau del president entrant, i s’han de comunicar al Registre d’Associacions.
4.- El cessament dels càrrecs abans d’extingir-se el termini reglamentari del seu mandat pot produir-se per:
a) dimissió voluntària presentada per escrit davant la Junta Directiva.
b) malaltia que incapaciti per a exercir el càrrec.
c) baixa com a membre de l’associació.
d) sanció acordada per l’Assemblea General.
5.- Les vacants que es produeixin en la Junta Directiva s’han de cobrir en la primera reunió de l’Assemblea General que se celebri. Mentrestant, a proposta de la Junta Directiva, podrà ser designat un membre de l’associació per a ocupar provisionalment el càrrec vacant.
Article 12.
1.- La Junta Directiva es reunirà, amb indicació de l’ordre del dia a tractar, quantes vegades ho determini el seu President i a iniciativa o petició d’un terç dels seus membres.
2.- Quedarà constituïda quan assisteixi la meitat més un dels seus membres, ja sigui presencialment o per delegació telemàtica i perquè els seus acords siguin vàlids haurien de ser presos per majoria simple dels seus vots. En cas d’empat, el vot del President serà de qualitat.
3.- Els membres de la Junta Directiva estan obligats a assistir a totes les reunions que es convoquin, encara que, per causes justificades, poden excusar-se. L’assistència del president o del secretari o de les persones que els substitueixin és necessària sempre. Els delegats provincials podran assistir a les reunions de la Junta Directiva per mitjans telemàtics, si formen part d’aquesta. També podran assistir com a convidats, tenint veu però no vot.
Article 13.
Són facultats de la Junta Directiva:
a) Dirigir les activitats socials i dur la gestió econòmica i administrativa de l’Associació, acordant realitzar els oportuns contractes i actes.
b) Executar els acords de l’Assemblea General.
c) Elaborar i sotmetre a l’aprovació de l’Assemblea General els Pressupostos Anuals i estat de comptes.
d) Elaborar el Reglament de règim interior que serà aprovat per l’Assemblea General.
e) Resoldre sobre l’admissió de nous associats.
f) Sancionar les infraccions comeses pels socis que incompleixin les seves obligacions.
g) Nomenar delegats per a alguna determinada activitat de l’Associació.
h) Qualsevol altra facultat que no sigui de l’exclusiva competència de l’Assemblea General de Socis.
CAPÍTOL IV. El President i el Vicepresident
Article 14.
El President tindrà les següents atribucions:
a) Representar legalment a l’Associació davant tota classe d’organismes públics o privats.
b) Convocar, presidir i aixecar les sessions que celebri l’Assemblea General i la Junta Directiva, així com dirigir les celebracions de l’una i l’altra.
c) Ordenar pagaments, autoritzar i visar amb la seva signatura els documents, actes, fitxes de socis i certificats confeccionats pel secretari de l’Associació.
d) Adoptar qualsevol mesura urgent que la bona marxa de l’Associació aconselli o que en el desenvolupament de les seves activitats resulti necessària o convenient, sense perjudici de retre comptes posteriorment a la Junta Directiva.
e) Emetre un vot de qualitat decisori en els casos d’empat.
f) Aquelles altres que li deleguin l’Assemblea General o la Junta Directiva.
Article 15.
El Vicepresident substituirà al President, en cas d’absència o malaltia, i tindrà les mateixes atribucions que ell.
CAPÍTOL V. El Tresorer, el Secretari, Vicesecretari i els Vocals
Article 16.
El Tresorer té com a funció la recaptació dels fons pertanyents a l’Associació, la custòdia i el control dels seus recursos, així com l’elaboració del pressupost, el balanç i la liquidació de comptes. Duu un llibre de caixa. Signa els rebuts de les quotes i altres documents de tresoreria. Paga les factures aprovades per la Junta Directiva, les quals han de ser visades prèviament pel president i dóna compliment a les ordres de pagament que aquest últim expedeixi.
Article 17.
El Secretari tindrà al seu càrrec l’adreça dels treballs purament administratius de l’Associació i custodiarà la documentació de l’entitat; aixecarà, redactarà i signarà les actes de les reunions de l’Assemblea General i de la Junta Directiva; redactarà i autoritzarà els certificats que hagi de lliurar i farà que es cursin a l’Autoritat les comunicacions sobre: designació de Juntes Directives, celebració d’Assemblees i aprovació dels pressupostos i estat de comptes.
Article 18.
El Vicesecretari substituirà al Secretari, en cas d’absència o malaltia, i tindrà les mateixes atribucions que ell.
Article 19.
Els Vocals tindran les obligacions pròpies del seu càrrec com a membres de la Junta Directiva així com les que neixin de les delegacions o comissions de treball que la pròpia Junta els encomani.
Article 20.
Els Delegats Provincials representaran a l’Associació en els assumptes corrents i relacions amb els socis en el seu àmbit d’actuació provincial. El delegat haurà d’informar al President de la seva gestió almenys una vegada al mes i podrà ser revocat per la Junta Directiva en qualsevol moment.
CAPÍTOL VI. Els Socis
Article 21.
Podran pertànyer a l’Associació aquelles persones, pares de família, majors d’edat i amb capacitat d’obrar, que tinguin interès en el desenvolupament de les finalitats de l’Associació.
Article 22.
Dintre de l’Associació existiran les següents classes de socis:
a) Socis fundadors, que seran aquells que participin en l’acte de constitució de l’Associació.
b) Socis de nombre, que seran els que ingressin després de la constitució de l’Associació.
c) Socis d’honor, que seran els que pel seu prestigi o per haver contribuït de manera rellevant a la dignificació i desenvolupament de l’Associació, es facin creditors a tal distinció. El nomenament dels socis d’honor correspon a l’Assemblea General, a proposta de la Junta Directiva.
Article 23.
Els socis causaran baixa per alguna de les causes següents:
a) Per renúncia voluntària, comunicada per escrit a la Junta Directiva.
b) Per incompliment de les seves obligacions econòmiques, si deixés de satisfer tres quotes periòdiques o sis alternes.
c) Per conducta incorrecta, per desprestigiar a l’Associació amb fets o paraules que pertorbin greument els actes organitzats per la mateixa i la normal convivència entre els associats.
Article 24.
Els socis de nombre i fundadors tindran els següents drets:
a) Prendre part en quantes activitats organitzi l’Associació en compliment de les seves finalitats.
b) Gaudir de tots els avantatges i beneficis que l’Associació pugui obtenir.
c) Participar en les Assemblees amb veu i vot.
d) Ser electors i elegibles per als càrrecs directius.
e) Rebre informació sobre els acords adoptats pels òrgans de l’Associació.
f) Fer suggeriments als membres de la Junta Directiva amb vista al millor compliment de les finalitats de l’Associació.
Article 25.
Els socis fundadors i de nombre tindran les següents obligacions:
a) Complir els presents Estatuts i els acords vàlids de les Assemblees i la Junta Directiva.
b) Abonar les quotes que es fixin.
c) Assistir a les Assemblees i altres actes que s’organitzin.
d) Exercir, si s’escau, les obligacions inherents al càrrec que ocupin.
e) Contribuir amb el seu comportament al bon nom i prestigi de l’Associació.
Article 26.
Els socis d’honor tindran les mateixes obligacions que els fundadors i de nombre llevat de les previstes en els apartats “b” i “d” de l’article anterior. Així mateix, tindran els mateixos drets llevat dels que figuren en l’apartat “d”. A les Assemblees podran assistir amb veu però sense vot.
CAPÍTOL VII. Règim Econòmic
Article 27.
L’Associació manca de patrimoni fundacional.
Article 28.
Els recursos econòmics previstos per al desenvolupament de les finalitats i activitats de l’Associació seran els següents:
a) Les quotes d’entrada, les periòdiques i, si escau, les extraordinàries.
b) Les subvencions oficials o particulars.
c) Les donacions, les herències o els llegats que pogués rebre l’Associació de forma legal per part dels associats o de terceres persones.
d) Qualsevol altre recurs lícit.
Article 29.
L’exercici econòmic coincideix amb l’any natural i queda tancat el 31 de desembre.
Article 30.
En els comptes corrents o llibretes d’estalvi obertes en establiments de crèdit o d’estalvi, hauran de constar les signatures del President, del Tresorer i de qualsevol altre membre de la Junta Directiva. Per a poder disposar dels fons bastaran dues signatures, una de les quals ha de ser sempre la del Tresorer o la del President.
CAPÍTOL VIII. Règim disciplinari
Article 31.
Les infraccions que cometin els socis es podran qualificar de lleus, greus i molt greus, i les sancions corresponents poden anar des d’una amonestació fins a l’expulsió de l’associació acordada per l’Assemblea General, segons el que estableixi el reglament intern. El procediment sancionador començarà d’ofici o com a conseqüència d’una denúncia o comunicació. En el termini de 10 dies hàbils, la Junta Directiva nomenarà un instructor, que tramitarà l’expedient sancionador i proposarà la resolució en el termini de 15 dies hàbils, prèvia audiència del presumpte infractor. La resolució final, que ha de ser motivada i aprovada per majoria simple dels membres de la Junta Directiva, l’adoptarà aquest òrgan de govern també dintre d’un termini de 15 dies hàbils. Contra les sancions per faltes greus i molt greus acordades o proposades per la Junta Directiva, es podrà recórrer, si el reglament intern estableix el procediment per a fer-lo, davant la primera Assemblea General que es celebri.
CAPÍTOL IX. La Dissolució
Article 32.
L’Associació no podrà dissoldre’s mentre hagi tres socis que desitgin continuar. Es dissoldrà voluntàriament quan així ho acordi l’Assemblea General, convocada a aquest efecte amb caràcter extraordinari, per una majoria de 2/3 dels associats.
Article 33.
1.- En cas de dissolució, es nomenarà una comissió liquidadora la qual, una vegada extingits els deutes, destinarà el sobrant líquid si existís a finalitats benèfiques.
2.- Els membres de l’Associació estan exclosos de responsabilitat personal. La seva responsabilitat queda limitada a complir les obligacions que ells mateixos hagin contret voluntàriament